FAQ

FAQ
Een fotoshoot is heel leuk en voor velen ook altijd een beetje spannend. ‘Wordt het wel mooi?’ en ‘hoe ziet zo’n dag er precies uit?’. Het is belangrijk dat je je bij je fotograaf op je gemak voelt. Daarom geef ik je hier antwoord op de meestgestelde vragen!

Heb je meer vragen, neem dan gerust contact met me op. Ik beantwoord alles met liefde.

Waarom zou ik kiezen voor foto’s van Debby van Cleef?
Goede vraag! Goed om te zien dat je er zo over nadenkt. Bij mij krijg jij goede service — want ik doe altijd het liefst net dat extra, verrassende stapje —, prachtige foto’s en producten van de beste kwaliteit. Het is veel meer dan ‘alleen een foto’. Bij mij voel je je gezien, begrepen én op je gemak. Alle rust voor de mooiste resultaten en een dag waar je later met veel liefde op terugkijkt.
Op welke dagen kan ik een fotoshoot boeken?
Dat ligt aan welke shoot je wil doen. Voor fine-art heb ik meerdere specialisten nodig en die moeten natuurlijk allemaal beschikbaar zijn. Zelf werk ik alle dagen van de week, dus er zijn mogelijkheden genoeg.
Waarom duurt een fotosessie een paar uur?
Mijn klanten krijgen de aandacht die ze verdienen. Bij babyfotografie houd ik dus rekening met tussentijdse voedingen, troostmomentjes, de rust om de baby in de juiste houding te leggen. Er is veel tijd en geduld nodig om met je baby mee te bewegen en zo tot mooie poses te komen. Het is niet zo dat je alle uren ‘mooi op moet zitten’ voor de foto’s. Bij portretfotografie zit veel tijd in de visagie, de haarstyling en naar de locatie rijden. Natuurlijk neem ik hier ook alle tijd en rust voor je pose die tot in de kleinste details moet kloppen.
Kan ik een cadeaubon bestellen?
Ja, natuurlijk! Heel leuk juist — een prachtig cadeau om te geven. Als je contact met me opneemt via e-mail of telefoon, dan bespreken we wat je precies wil. Wil je bijvoorbeeld een bepaald bedrag cadeau doen of een hele shoot? De bon is op te halen, maar ik kan het ook naar je opsturen. In het geval van versturen, vraag ik je de bon vooraf te betalen. Zodra ik het geld binnen heb, stuur ik de cadeaubon per post naar je op.
Fotografe Debby van Cleef voor twee deuren.
Fotografe Debby van Cleef - moeder die baby'tje vasthoudt
Help, ik ben ziek!
Oh, nee, wat vervelend! Het is natuurlijk mogelijk je afspraak te verplaatsen. Niemand wil met waterige ogen en een loopneus op de foto staan. Ook als het om babyfotografie gaat en vader of moeder is ziek, is verplaatsen van de shoot mogelijk. De fotosessie moet ontspannen zijn en het resultaat geweldig. Geef je het wel zo snel mogelijk door?
Wat moet ik aan?
Vooral iets waar jij blij van wordt en waar jij je mooi in voelt! Voel je je mooi, dan straal je dat ook uit. Je krijgt de mooiste foto’s als je er plezier in hebt en als je je comfortabel voelt. Let wel op dat de kleuren van je kleding niet vloeken. Voor de foto’s is het het mooist als je rustige kleuren draagt, met weinig prints, streepjes of ruitjes. Bij de fine art portretten is kledinghuur mogelijk.
We hebben meerdere kinderen. Mogen zij ook op de foto?
Ja, natuurlijk! Je hebt keus uit verschillende pakketten met mogelijkheden om broers en zussen ook te laten fotograferen.
Ik heb op internet mooie foto’s gezien en ik wil die van ons precies hetzelfde. Kan dat?
Precies hetzelfde lukt niet. Jij bent namelijk uniek en hetzelfde geldt voor de omstandigheden. Natuurlijk kan ik het idee gebruiken, maar foto’s maak ik op gevoel en in het moment. De combinatie van het licht, de omgeving en jou zijn het perfecte recept voor jouw unieke foto’s. Het resultaat? Unieke foto’s die precies bij jou passen en misschien zelfs nog wel mooier zijn dan wat je in eerste instantie wilde.
Mogen we zelf ook foto’s maken tijdens de shoot, met eigen camera/telefoon/tablet?
Nee, dat is niet de bedoeling. Het is een speciale dag, wees daar ook dankbaar voor en geniet van de nieuwe herinneringen die je maakt. Als de foto’s uitgezocht en bewerkt zijn, ben je dan ook écht verrast door het eindresultaat. Je hebt niet voor niets gekozen voor een vakfotograaf.
Bied je ook andere fotoshoots aan?
Nee, ik houd mijn focus op wat ik doe. Alleen zo kan ik mij voor de volle honderd procent geven en jou als klanten bieden wat je verdient. Ik maak alleen foto’s waar ik achter sta — waarvan ik zeker weet dat ik het resultaat verbluffend is. Ik heb wel veel fijne collega’s waar ik je met liefde naar doorverwijs! 

Wat maakt een speciale afscheidsfotograaf bijzonder?
Een afscheidsfotograaf is niet zomaar een fotograaf. Je hebt begrip voor de situatie en kan goed omgaan met het verdriet. Als afscheidsfotograaf is het belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt, integer bent, met intimiteit kan omgaan en dat je onzichtbaar aanwezig bent. De dubbele emoties horen erbij en ik weet ze prachtig vast te leggen.
Krijgen we een kant-en-klaar album?
Je hoeft zeker niet zelf je foto’s in te plakken, nee. Je krijgt een mooi album dat door een professionele drukker is gemaakt. Fijn om even op schoot te nemen en de momenten van de shoot opnieuw te beleven. Ik maak een eerste opzet voor het album en uiteindelijk beslissen we samen — als je de foto’s in de studio komt bekijken — welke er in het album komen. Pas als ik je toestemming heb om het album te drukken, gaat het naar de drukker.
Fotografe Debby van Cleef - lieve baby die zoetjes ligt
Fotografe Debby van Cleef - op de foto een gelukkig stel dat breed lacht.
Wanneer krijgen we de foto’s?
Ik streef er altijd naar de foto’s binnen 3 weken aan te leveren. Soms duurt het iets langer, door vakantieperiodes of drukte. Natuurlijk houd ik je op de hoogte. Je krijgt een uitnodiging om de foto’s in mijn studio te bewonderen. Thuis nog een keertje bekijken, maar dan in een kleiner formaat? Dat kan — ik maak voor jullie een persoonlijke webgalerij.
We willen graag álle foto’s die je hebt gemaakt. Kan dat?
Nee, dat kan niet. Ik maak héél veel foto’s, dus er zitten er altijd een paar bij die onscherp zijn, waar je je ogen dicht hebt en zo zijn er nog wel meer voorbeelden van imperfecte foto’s te noemen. Je begrijpt: ik wil trots zijn op mijn werk en ik wil dat jij blij bent met de foto’s die je krijgt. Je mag erop vertrouwen dat ik geen mooie foto’s van je achterhoud. Ik selecteer en bewerk de waardevolste selectie. Met mijn geoefende oog zoek ik de allermooiste foto’s voor je uit.
Ik wil alleen digitale bestanden. Kan dat?
Wat ik eigenlijk áltijd merk is dat mijn klanten toch graag iets tastbaars willen na de shoot. Daarom werk ik met mooie producten van de beste kwaliteit. Ik heb geen pakket met alleen maar digitale bestanden, maar je kan wel altijd extra digitale fotobestanden kopen. Een los fotobestand is €45. Let op: groepsfoto’s zijn niet digitaal verkrijgbaar.
Kan je ook afdrukken van foto’s verzorgen?
Zeker! Ik regel met liefde professionele afdrukken om ze in mooie, handgemaakte lijsten af te leveren. Liever een afdruk op aluminium, textieldoek of dibond? Kan ook.
Lever je ook de RAW-bestanden aan?
Nee, je krijgt alleen de bewerkte foto’s als JPEG-bestand.
Mag ik de foto’s op internet gebruiken, zoals bijvoorbeeld Facebook?
Ja, je mag de foto’s op al je socialemediakanalen plaatsen. Wil je me op Facebook en Instagram even taggen en/of mijn naam in de omschrijving zetten? Het is niet toegestaan een filter toe te voegen of de foto op een andere manier te bewerken.
Mogen we jouw foto’s zelf bewerken?
Nee, dat mag niet. Je krijgt van mij de bewerkte foto’s en die mag je op je socialemediakanalen (met naamsvermelding) gebruiken. Zodra je iets aan de foto verandert, gaan ze alsnog als foto’s van mijn hand door het leven — terwijl dat niet meer helemaal zo is.
Mag ik foto’s van de webgalerij gebruiken? Of van je Facebook-pagina of website?
Nee, dit mag niet. Het auteursrecht van de foto’s ligt bij mij — ook als je zelf op de foto staat. Maak je toch screenshots of maak je op een andere manier gebruik van de foto’s, dan breng ik de foto in rekening.
Hoe zit het met portretrecht?
Sta je herkenbaar op de foto, dan heb je portretrecht. En dat houdt in dat je foto niet zonder toestemming gepubliceerd mag worden. Zoals met elke regel zijn er uitzonderingen, zoals werkgevers die foto’s van de werknemers mag publiceren en gasten op evenementen geven vaak met hun aanwezigheid toestemming voor gebruik van foto’s waar zij op staan. Als je door mij foto’s laat maken, dan geef je toestemming om de foto’s op sociale media en in mijn portfolio te gebruiken. Wil je dit absoluut niet, laat je het dan even weten?
Fotografe Debby van Cleef - mooi portret van een meisje met lang haar
Fotografe Debby¥ van Cleef - stel dat in de natuur zit
We zijn de foto’s kwijt. Kan je ze nog een keer opsturen?
Ja, dat kan waarschijnlijk wel. Daar zitten wel kosten aan verbonden, omdat ik de foto’s opzoek, weer klaarmaak voor verzending en daadwerkelijk opstuur. Dat kost best wel wat tijd. Sla je foto’s dus zelf goed op, het liefst ook nog op een externe harde schijf. Zo voorkom je teleurstellingen.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met me op en ik help je verder!